DIPLOMA PEMASARAN


PENGENALAN KURSUS:
Diploma Pemasaran  menyediakan pelajar dengan prospek mendapatkan pengetahuan dan kemahiran yang berkesan dalam kajian pemasaran. Pemasaran mencerminkan kelebihan persaingan untuk komersial dan organisasi bukan keuntungan manakala memeriksa interpersonal-hubungan yang wujud di kalangan pelanggan mereka, ahli-ahli, pesaing dan sumber dalaman. Sebahagian penting daripada pemasaran terdiri daripada mendapatkan pandangan ke dalam keperluan pelanggan dan kemudian, membangunkan strategi pemasaran yang berkesan.

Di semester 8, pelajar perlu menjalani latihan di tempat kerja (On Job Training) selama 3 bulan bagi meningkatkan kemahiran yang telah diperolehi semasa di kolej ke tempat kerja yang sebenar.

TEMPOH PENGAJIAN
8 Semester

KAEDAH LATIHAN
Bagi peringkat diploma, latihan berteraskan kemahiran merangkumi 70% latihan amali dan 30% pengajaran teori


PELUANG KERJAYA:
Graduan dalam Diploma Pemasaran akan dapat untuk eksekutif yang akan melibatkan dalam membangunkan kempen pemasaran yang mempromosikan produk, perkhidmatan atau idea pemasaran. Peranan termasuk perancangan, pengiklanan, perhubungan awam, menganjurkan acara, pembangunan produk, pengagihan, penajaan dan penyelidikan. Tanggungjawab seorang eksekutif pemasaran akan berbeza-beza, bergantung kepada saiz organisasi dan sektor, dan sama ada tumpuan diberikan kepada menjual produk atau perkhidmatan atau meningkatkan kesedaran satu isu yang memberi kesan kepada orang ramai. Seperti banyak organisasi mempunyai jabatan pemasaran, eksekutif pemasaran boleh didapati dalam kedua-dua sektor swasta dan awam, dari, peruncitan dan media industri kewangan kepada pertubuhan sukarela dan sektor awam.